Bizonyos reklámokból már tudhatjuk, hogy a kókuszolaj
mindenre gyógyír, vitaminok és ásványi anyagok igazi tárháza.
De vajon mennyit kell fogyasztanunk belőle, hogy elérjük a példánkban
szereplő egy, azaz 1% RDA-t?
Egy egész csészével! Kicsivel több mind 2 dl-t kellene
felhörpinteni kókuszolajból minden nap, hogy bevigyük E-vitaminból a napi
szükséglet (RDA) 1%-át.
Szinte „megszámlálhatatlan” azoknak a vitaminoknak és
ásványi anyagoknak a száma, amelyek NEM találhatóak meg a kókuszolajban.
Van benne némi E-vitamin és K-vitamin, meg egy morzsányi vas
(azzal a jelentéktelen vassal amúgy le is tudtuk a benne lévő összes ásványi
anyagot). Kimondottan ezek miatt kókuszolajt fogyasztani elég képtelen gondolat
lenne.
A pálmaolaj már kicsit jobban teljesít ugyan, de egyik sem
közelíti meg a (tudom, nem olyan trendi, de) szerény hazánkban is „kitermelhető”
napraforgóolajat.
A mostanában divatilag háttérbe szorult napraforgóolaj 1 evőkanállal
ugyanis fedezi a napi E-vitamin 30%-át! (Még csak nem is a hidegen sajtolt!)
Aki igyekszik távol tartani magát a telített zsíroktól,
annak nem árt tudni, hogy azonos mennyiségű kókusz-, pálma-, és napraforgóolaj
közül lényegesen a napraforgóolaj tartalmazza a legkevesebb telített zsírt.
A napraforgóolaj, bár csendesen meghúzódik a reflektorfény
elől, legalább tartalmaz valamennyit a híres omega-3 zsírsavakból is, nem úgy,
mint egzotikus trópusi társa, a kókuszolaj.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése