A glikémiás index (GI) manapság egy elég népszerű tulajdonsága az ételeinknek. Minél alacsonyabb az értéke, annál jobb. Gondolják sokan...
Fogyókúrázók, cukorbetegek és különböző diétákat követő emberek számára nagyon fontos információt rejt. Lényegében ezzel különböztetjük meg, hogy az adott étel a tiszta szőlőcukorhoz képest mennyire nyomja fel a vércukorszintet (és ennek megfelelően mennyi inzulint kell kifacsarnia magából szegény hasnyálmirigyünknek egy-egy étkezés után, hogy azt a sok cukrot eltávolítsa a vérünkből). Egy egészséges ember sem hagyhatja figyelmen kívül a glikémiás indexet. A magas glikémiás indexű ételek túlzott fogyasztása egy idő után „kiboríthatja” a szervezetünket, ami nem tud lépést tartani a hirtelen megjelenő és nagy mennyiségű cukorral.
Ezen felbuzdulva a média előszeretettel állít be élelmiszereket "egészségesnek", hiszen alacsonyabb a glikémiás indexük, mint más termékeké.
De vajon lehet-e becsapós ha egy ételt egészségesnek hirdetnek, azért mert kisebb a glikémiás indexe?
Hoppá! A Coca-Cola glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér kenyéré. Persze azt egyáltalán nem javasolná senki, hogy egy szelet kenyér helyett egy pohár Coca-Colával próbálj jóllakni...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése