1. A természetben is előforduló cukoralkohol. Valóban
van bizonyos növényekben, így nyírfában is, zöldségekben, gyümölcsökben…
2. Nyírfacukor
a fantázianeve, de (nagyon kevés kivétellel) nem nyírfából van. Leggazdaságosabban
és legnagyobb mennyiségben kukoricacsutkából és kukoricaszárból állítják elő kémiai úton. Elő lehet állítani belőle baktériumok vagy élesztő segítségével,
de ez nagyon drága és nem gazdaságos eljárás.
3. Így néz ki a természetben előforduló xilit:
és így néz
ki a mesterségesen előállított:
és így néz ki a valóban nyírfából (és szintén
mesterségesen) előállított:
4. A genetikailag módosított (GMO)
kukoricaszárból előállított xilit is ugyanígy néz ki:
5. Lényegében ugyanannyira édes, mint a cukor.
Tehát ugyanazért az édes ízért ugyanannyi kell belőle, mint kristálycukorból.
Viszont körülbelül 6X drágább. Utánanéztem…
6. 5 púpos evőkanálnyi kristálycukor energiatartalma kb. 387 kalória, 5 púpos evőkanálnyi
xilité kb. 250 kalória.
7. A Magyar
Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza az édesítőszerek, így a xilit összetételét is. Az élelmiszeriparban felhasznált xilitnek legalább 98,5%-os tisztaságúnak
kell lennie. A maradék 1,5% anyag pedig egyéb cukoralkoholokat jelent, továbbá bizonyos
cukorfajták alkothatják, valamint nagyon kis mennyiségben egyéb elemek (melyek
szinte az összes élelmiszerben megtalálhatóak).
8. Nincs olyan, hogy genetikailag módosított
xilit! A génekről nem cukrok, hanem fehérjék termelődnek. Még a genetikailag módosított (GMO) kukoricából előállított
xilit sem fog fehérjét tartalmazni, de a géneket tartalmazó DNS-t sem. A
xililtgyártás során a növényi részek sósavas roncsolása után gyakorlatilag se a
fehérjék, se a DNS darabok nem maradnak talpon. A xilitet pedig nem lehet
genetikailag módosítani, ugyanis nincs génje, mert nem fehérje!
9. A túlzott
kristálycukor-fogyasztás bizonyos veszélyeivel szemben vannak előnyei. De
vannak hátrányai is. A kristálycukorhoz képest jobban óvja fogaink
egészségét, valamintnem emeli meg annyira a vér cukorszintjét. Emellett számos más lehetséges
pozitív hatását is kutatják (mint csaknem minden „egészségesnek” mondott
élelmiszernek). Viszont
egyéntől és a fogyasztott mennyiségtől függően mehet tőle az ember hasa,
puffadhat, kellemetlenül sokat szellenthet, stb.
Igazából, ha a tudományos szakirodalmat megnézzük, szinte az az
érzésünk támad, hogy a xilitnek csak pozitív oldalai vannak. „Elég mélyre
kellett ássunk”, de találhatunk valami olyat is, amit annyira nem
szellőztettek meg a xilittel kapcsolatos kutatások. Vagy
legalábbis tudomásom szerint eddig nem nagyon vizsgálták, pedig talán érdemes
lenne….
De mi az az 1 dolog amit nem nagyon tudhattál eddig a xilitről?
A xilitfogyasztás befolyásolja a
vastagbelünkben élő
baktériumok összetételét.
Hogy ez miért nem apróság?
Mert lassan egy új tudományág születik épp a
bélrendszerünkben élő baktériumok, azaz a bélflóra tanulmányozására. Mostanra jutott oda a
tudomány, hogy elég hatékonyan tudja vizsgálni a bélflóra összetételét ahhoz,
hogy egyáltalán kutatni tudjuk, milyen élelmiszer hogyan hat rá. És még mindig
nem tudunk róla eleget… Az viszont több mint valószínűnek látszik, hogy a
bélrendszerünkben élő baktériumfajok összetétele szerepet játszik az
egészségünkben. Sőt! Közvetetten, de képesek kommunikálni a központi
idegrendszerünkkel, így az agyunkkal is, valószínűleg befolyásolva a
viselkedésünket is.
Az egészségesnek tartott bélflóra elengedhetetlen
baktériumai közé tartoznak, a Bifidobaktériumok
(például Lactobacillus bifidus) és
egyéb Lactobacillus fajok. Probiotikum néven is ismeretesek. A
joghurtban is megtalálható Streptococcus
thermophilus baktérium pedig kezd szintén probiotikus hatásúnak bizonyulni.
Az is ismeretes egy ideje, hogy a szánkban is
számtalan baktérium található. Ezek közül többnek is gátolja a szaporodását a
xilit, vélhetően ezzel csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát a
krisztálycukfogyasztáshoz képest.
Azonban nyilván teljesen más körülményeknek és feladatnak megfelelő baktériumcsapatnak kell lennie a szánkban, mint a vastagbelünkben.
A
bélbacikkal és a xilittel vajon mi a helyzet?
Azt már közel 30 éve is vizsgálták, hogy valamit
változtat 30g, azaz körübelül 2 csapott evőkanálnyi xilit egyszeri elfogyasztása az emberi széklet (bocsi)
baktérium-összetételén. (Sajnos a teljes cikk nem érhető el online, így egyelőre ennyi információm van vele kapcsolatban.).
Személy szerint az azóta felhamozódott xilittel
kapcsolatos szakirodalom között nem találtam semmilyen hiteles és átfogó
kutatást, tanulmányt ami xilitfogyasztás és bélrendszerben élő probiotikus Lactobacillusokat, Bifidobaktériumokat vagy az egész
bélflórát illeti. Pedig nagyon érdekes lenne. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem létezik, csak hogy nekem nem sikerült ráleljek.
Arra már tudunk példát hozni, hogy joghurtgyártás
során, a xilit mellett nem lesz a tejből joghurt… Szeretném is megköszönni Geibinger
Edit táplálkozástudományi szakos hallgatónak, hogy még élelmiszermérnök-hallgató
korában pont erről írt szakdolgozatot, és belenézhettem. Ez a lelkes hallgató arra hivatkozva, hogy
már vizsgálták cukoralkoholok, többek között a xilit, mikroba- és egyben baktérium-szaporodást
gátló hatását, megvizsgálta, vajon elszaporodnak-e a joghurtkultúra baktériumai xilit
mellett a kristálycukorhoz képest…
Nem szaporodtak el rendesen… a joghurt folyós állagú
maradt, nem alvadt meg. Mindkettő bakteriumból darabszámra is kevesebb volt a xilites joghurt-"csökevény"-ben. Ezzel szemben a xilittel azonos mennyiségű kristálycukor
mellett rendes joghurt képződött a tejből. (Nem, ez nem egy érv amellett, hogy
együnk kristálycukrot, mert az jót tenne. A nem ízesített joghurtok gyártásához pedig amúgy sem használnak fel semmilyen édesítőt. A hangsúly a baktériumok szaporodásán van.)
A tejbe Lactobacillus
bulgaricus és Streptococcus
thermophilus baktériumokat "kevert", melyek a joghurtban megtalálható
általános bacik, a joghurtgyártás alapbacijai (a barátaink).Viszont, ha xilitet kaptak, nem szaporodtak el ezek a
baktériumok kellőképpen ahhoz, hogy meg tudják alvasztani a tejet.
A Sreptococcus thermophilus amúgy egy, a bélrendszerünkben is megtalálható baktérium,
aminek vannak feltételezhető pozitív probiotikus hatásai az egészségre. A Lactobacillus bulgaricus pont
nem olyan baktérium, ami megélne a bélrendszerünkben, viszont nagyon sok igen közeli Lactobcillus rokona igen. Ezek között
pedig több probiotikumnak minősített baktérium is előfordul.
Találtam egy tudományos cikket, ami többek között egy újonnan szintetizált lényegében xilit-származékkal táplált baktériumok
szaporodását is vizsgálja laboratóriumi körülmények között. Ez a vegyület
lényegében egy-egy speciális kötéssel „összekapcsolt” xilit és glükóz molekula. (A glükózról már írtunk itt: "Külső" szőlőcukor forrás - "Belső" szőlőcukor forrás) A cikk kifejezetten azzal a szlogennel íródott, hogy az emberi bélben is
megtalálható probiotikus hatású baktériumok közül vizsgál párat (Lactobacillusokat és Bifidobaktériumokat).
Az a kár, hogy itt sem vizsgálták a xilitet önmagában ( a glükózt meg
igen). Pedig az is érdekes lenne… Itt lett volna a lehetőségük, hogy legalább ők írjanak valamit önmagában a xilitről is, de nem tették meg, kár... :(
Természetesen a joghurtban, petri csészében,
szájüregben, vagy a vastagbélben lévő baktériumcsapat összetétele, szerepe stb.
közé nem lehet ez alapján párhuzamot vonni. A joghurtos kísérlet nem bizonyít
semmit azzal kapcsolatban, hogy mi történik a konkréten a bélrendszerünkben
élő Streptococcus thermophilus-sal, vagy a Lactobacillus és egyéb
baktériumfajokkal. Itt most senki sem akarja azt állítani, hogy a xilit megöli/kiirtja a
bélbaktériumokat, a probiotikus baktériumokat, stb.
A lényeg annyi, hogy lehetnek a xilitnek olyan hatásai a bélflórára, amit az eddig leírtak alapján érdemes lenne megvizsgálni, vagy legalább jobban közkincsé tenni az ezzel kapcsolatos eddigi eredményeket.
Továbbá elgondolkodtató, hogy a xilit pusztán kémiai
tulajdonságainak tulajdonított esetleges hasmenés, puffadás, szélgörcs nem
lehet-e egyben egy, a túlzott xilitfogyasztás által megváltoztatott bélbaktérium-kolónia következménye… Eddig én magam nem bukkantam rá ilyen vizsgálatokra. Ha
lesz valami új hír a témában, biztosan lesz róla egy napi táptudás. :)
Addig is senki se dobja el a kezei közül azt a drága zacskó xilitet, aki eddig diéta vagy egészségügyi okok miatt használta volna! A bélflóra és a xilitfogyasztás vizsgálata még bizony gyerekcipőben jár, nem tudunk semmi biztosat. Azt se feledjük, hogy minden élelmiszernek van előnye és hátránya is. Azért jobb nem túlzásba vinni a xilitfogyasztást sem, mint ahogy semmi mást sem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése