2016. április 27., szerda

Mennyi kókuszolajat kell elfogyasztanunk, ha be akarjuk vinni E-vitaminból a szükséges napi bevitel (RDA) 1%-át?



Bizonyos reklámokból már tudhatjuk, hogy a kókuszolaj mindenre gyógyír, vitaminok és ásványi anyagok igazi tárháza.

De vajon mennyit kell fogyasztanunk belőle, hogy elérjük a példánkban szereplő egy, azaz 1% RDA-t?

Egy egész csészével! Kicsivel több mind 2 dl-t kellene felhörpinteni kókuszolajból minden nap, hogy bevigyük E-vitaminból a napi szükséglet (RDA) 1%-át.


Szinte „megszámlálhatatlan” azoknak a vitaminoknak és ásványi anyagoknak a száma, amelyek NEM találhatóak meg a kókuszolajban.

Van benne némi E-vitamin és K-vitamin, meg egy morzsányi vas (azzal a jelentéktelen vassal amúgy le is tudtuk a benne lévő összes ásványi anyagot). Kimondottan ezek miatt kókuszolajt fogyasztani elég képtelen gondolat lenne.

A pálmaolaj már kicsit jobban teljesít ugyan, de egyik sem közelíti meg a (tudom, nem olyan trendi, de) szerény hazánkban is „kitermelhető” napraforgóolajat.

A mostanában divatilag háttérbe szorult napraforgóolaj 1 evőkanállal ugyanis fedezi a napi E-vitamin 30%-át! (Még csak nem is a hidegen sajtolt!)



Aki igyekszik távol tartani magát a telített zsíroktól, annak nem árt tudni, hogy azonos mennyiségű kókusz-, pálma-, és napraforgóolaj közül lényegesen a napraforgóolaj tartalmazza a legkevesebb telített zsírt. 

A napraforgóolaj, bár csendesen meghúzódik a reflektorfény elől, legalább tartalmaz valamennyit a híres omega-3 zsírsavakból is, nem úgy, mint egzotikus trópusi társa, a kókuszolaj.

Azért azt ne felejtsük, hogy hő hatására mindegyik olajban lebomlanak ezek a vitaminok, így ha vitaminok miatt akarunk olajakat fogyasztani, azt lehetőleg hidegen tegyük (salátaöntet, szószok stb.).

Nincsenek megjegyzések: