2016. április 26., kedd

A spenótban is megtalálható vegyület keletkezhet nukleáris hulladéktárolókban



Kutatók kísérleti körülmények között megfigyelték, hogy a nukleáris hulladéktárolók falában lévő bitumenből milyen anyagok szabadulhatnak fel gamma-sugárzás hatására. Az is lehet, hogy ők maguk szintén meglepődtek, amikor a spenótban is fellelhető oxálsavat megtalálták a keletkező anyagok között. Persze nem kell egyből rosszra gondolni...

Mit lehet tudni az oxálsavról?

Rengeteg mindent. Most koncentráljuk arra, ami a táplálkozást illeti.


Számos kultúrnövényünk finom ízéhez járul hozzá, úgymint a sóska, brokkoli, káposzta, petrezselyem, vagy a már említett spenót.

Lehetőleg ne együnk meg belőle önmagában egyszerre, tisztán(!) 15-30 grammnál többet, ez ugyanis már halálos mennyiségnek számít (oxálsavból, nem spenótból :) ). Az aggódóknak csak arra kell figyelniük, hogy semmiképp se egyenek meg egy ültő helyükben 1,5kg nyers spenótot vagy 1 kg petrezselymet. :)
smile hangulatjelsmile hangulatjel
Ha a szervezetünkben felszaporodik az oxálsav mennyisége, az elősegítheti a vesekövek kialakulását, valamint az ízületekben is szeret felhalmozódni a felesleg. Ez azonban normál, vegyes táplálkozás mellett nem valószínű, hogy problémát okozna. Ráadásul főzés közben, hőhatásra mégiscsak bomlik belőle.

Az oxálsav az emésztőrendszerben előszeretettel megköti a kalciumot, így annak egy része nem tud felszívódni. Ami egyrészt szomorú, mert pont az oxálsavat tartalmazó növények sok kalciumot is tartalmaznak, de nézzük a dolog jó oldalát: így legalább az oxálsav egy része szintén nem szívódik fel... :) 
smile hangulatjel
Azért lássuk be, nehezen találnánk olyan táplálék-összetevőt, amivel kapcsolatban ne lehetne ugyanígy megijeszteni az embereket, mint szegény oxálsavval...
Összességében: nehogy felhagyjunk az oxálsav tartalmú zöldségfélék fogyasztásával (hacsak az orvos nem rendeli úgy), csak itt is tudjuk a mértéket!

Nincsenek megjegyzések: